În România, alegerile europene au loc la data de 26 mai 2019. Cetățenii care au vârsta de 18 ani, împliniți până în ziua de referință inclusiv, au dreptul de a vota. Votul din străinătate este posibil dacă se îndeplinesc anumite condiții.
Alegătorii sunt arondați unei secții de votare, în funcție de domiciliu sau reședință. Listele de alegători sunt întocmite în avans.
Totuși, votul la altă secție de votare este posibil. Alegătorii (români sau din alt stat membru) pot vota la orice altă secție de votare decât aceea unde sunt arondați, dacă în ziua votului se află în altă localitate decât cea de reședință. Președintele secției de votare trebuie sa-i înregistreze pe listele suplimentare de alegători.
Nu este nevoie de pre-înregistrare pe listele electorale, acestea sunt întocmite în avans de către autorități. Totuși, dacă ați schimbat recent domiciliul, puteți verifica dacă înscrierea dumneavoastră pe listele electorale este corectă la adresa: www.registrulelectoral.ro
Nu este nevoie de pre-înregistrare pe listele electorale, acestea sunt întocmite în avans de către autorități. Totuși, dacă ați schimbat recent domiciliul, puteți verifica dacă înscrierea dumneavoastră pe listele electorale este corectă la adresa: www.registrulelectoral.ro.
Da, acest lucru este posibil, dar trebuie să vă înregistrați pe o listă electorală specială la primăria localității de domiciliu sau de reședință, până la 28 martie 2019 cel târziu.
Puteți vota la secția de care aparțineți în funcție de locul de domiciliu. Totuși, aveți voie să votați la altă secție, dar numai dacă biroul electoral județean sau biroul electoral de sector (în cazul Bucureștiului) confirmă că ați fost inclus pe listele electorale speciale la cererea telefonică a președintelui biroului electoral al secției de votare.
Conform legislației europene, toate țările trebuie să utilizeze un sistem de vot care să asigure o reprezentare proporțională, ceea ce înseamnă că numărul de deputați aleși de la fiecare partid politic depinde de numărul de voturi obținut de partid.
România folosește un sistem de liste închise, care nu permite modificarea numărului de ordine a candidaților pe listă.
Partidele politice ori candidații independenți care vor să candideze la alegerile pentru Parlamentul European trebuie să se înregistreze la autoritatea națională electorală cu cel puțin 60 de zile înainte de data alegerilor. Lista completă a candidaților este disponibilă pe pagina Biroului Electoral Central.
Cum pot vota în alte țări?
Informațiile despre fiecare țară sunt disponibile în engleză și în limba/limbile țării selectate